Mason Jar Meals
Mason Jar Meals
Posted on Sierpień 19, 2020 by Whole U. This entry was posted in Eating Well and tagged gotowanie, lunch, mason jars, przepisy. Bookmark the permalink.
Wszyscy byliśmy zachęcani do przygotowywania posiłków i pakowania własnego lunchu w pewnym momencie naszego życia. Gdyby tylko było to super łatwe! Pakowanie własnego lunchu może wydawać się ciężką pracą i zajmować cenny czas i miejsce w lodówce. Jednak kiedy już przygotujesz te posiłki, cieszenie się pożywną i zróżnicowaną dietą staje się o wiele prostsze! Planowanie posiłków to świetny sposób na zapewnienie sobie diety pełnej składników odżywczych i zbilansowanej. Jednym z doskonałych sposobów na to jest użycie słoików masońskich.
Słoiki Mason są świetnym rozwiązaniem do przygotowywania posiłków. Są wykonane ze szkła i mogą zachować żywność dłużej niż plastikowe alternatywy, są łatwe do ponownego użycia i mycia zarówno ręcznie, jak i w zmywarce, zajmują mniej miejsca w lodówce i można je układać w stosy, a lista idzie dalej! Dodatkowo, wszyscy możemy się zgodzić, że jest coś, co można powiedzieć o cieszeniu się pięknie wyglądającym posiłkiem. Posiłki w słoikach masona mają tendencję do wyglądania całkiem niesamowicie po zakończeniu! Pod koniec dnia, najlepszą rzeczą w posiłkach w słoikach jest to, jak łatwo je złożyć.
Zaczynajmy więc! Po pierwsze, wybierz rozmiar słoika
Szerokie słoiki są najlepsze, ponieważ łatwiej jest włożyć i wyjąć składniki.
Słoiki w rozmiarze pincetowym są świetne do sałatek.
Słoiki wielkości ćwiartki są idealne do deserów i dań śniadaniowych.
Jak układać składniki w warstwy
Najważniejszą rzeczą, jaką należy wiedzieć o posiłkach w słoikach mason, jest właściwa kolejność układania składników. Choć może to zabrzmieć głupio, niewłaściwa kolejność może znacznie utrudnić delektowanie się posiłkiem i skrócić jego żywotność.
Oto zestawienie:
Warstwa1: Dressing i mokre składniki idą na dno słoika
Warstwa2: Ciężkie warzywa (nie zwiędną w dressingu i mogą działać jako warstwa barykadowa)
Warstwa3: Inne warzywa/ owoce (aby zapewnić dodatkową barierę między dressingiem a zieleniną)
Warstwa4: Makaron/ziarna/ziarna (każdy rodzaj makaronu, quinoa, farro lub fasola)
Warstwa5: Białka (sery, jajka, mięso lub tofu)
Warstwa 6: Zieloni (zapakować zieleni w kierunku góry, aby utrzymać je od coraz soggy i używać dowolnych zieleni wolisz: jarmuż, rukola, szpinak, lub romaine)
Warstwa 7: Owoce/orzechy/nasiona
Rodzaje posiłków do stworzenia
Wariacje posiłków, które możesz stworzyć w słoiku są naprawdę nieskończone!
Oto krótka lista, która pozwoli Ci uruchomić wyobraźnię:
Parfait jogurtowe
Parfait z granoli
Słoik z quiche
Słoik śniadaniowy
Parfait z płatków owsianych
Słoik z sałatką
słoik z ryżem
Słoik na lunch - każda baza tutaj działa!
słoik z quinoa
Słoik z daniami stir-fry
Słoik z warzywami i dipem
Kate Ueland i Charlotte Furman
Wypróbuj świeże przepisy
Teraz, gdy omówiliśmy już prawidłową kolejność napełniania słoików, wypróbuj dania ze słoików masonowych dzięki naszemu przewodnikowi po przepisach przygotowanemu przez stażystów dietetycznych Whole U Molly Bowdon i Kate Ueland oraz dietetyczkę Charlotte Furman z UW Medicine.
Pełne owsianki, sałatki, a nawet desery - te wszechstronne przepisy sprawią, że zaczniesz swoją obsesję na punkcie posiłków w słoiku.
Pobierz przewodnik Meals in a Jar tutaj.
Czy masz swój ulubiony posiłek w słoiku? Podziel się nim poniżej!