Wciąganie owoców i warzyw

Wciąganie owoców i warzyw
Posted on February 6, 2014 by Emily Kelley-Brown. This entry was posted in Eating Well and tagged rd blog. Bookmark the permalink.
Owoce i warzywa są supergwiazdami świata żywienia. Dostarczają w naszej diecie znaczną ilość błonnika, witamin, minerałów i wody. Każdy z nich jest ważny dla zdrowego organizmu i aktywnego życia. Wykazano nawet, że wysokie spożycie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, w tym choroby wieńcowej (Bhupathiraju, et al. 2013), więc te kolorowe pokarmy zasługują na swoją wspaniałą reputację. Pomimo wszystkich powodów, dla których warto je jeść, większość ludzi walczy o uzyskanie zalecanych pięciu porcji dziennie. Nawet jako dietetyk, spełnienie tego celu może być trudne. Różnorodność jest przyprawą życia, a z owocami i warzywami powinno być łatwo, ponieważ istnieją tysiące odmian, jednak wielu z nas utknęło w rutynie i kończy na jedzeniu tych samych kilku każdego dnia.
Oto kilka pomysłów na poszerzenie swojego repertuaru owoców i warzyw, aby spełnić swoje cele żywieniowe.
- Mieszaj puree warzywne w sosach, aby obniżyć całkowitą ilość kalorii, a zwiększyć ilość błonnika, witamin i smaku. Puree z kalafiora jest ledwo zauważalne w sosie alfredo, lub spróbuj puree z kabaczka w sosie marinara. Nie masz czasu na samodzielne przygotowanie puree z warzyw i owoców? Sprawdź w sklepie spożywczym produkty dla niemowląt i małych dzieci, które można przechowywać na półkach w takich smakach jak słodki ziemniak i burak lub marchewka i brokuły.
- Dodaj miękkie warzywa lub zieleninę do zapiekanek, aby uzyskać pożywny zastrzyk i dodatkową teksturę bez zmiany smaku. Spróbuj szpinaku, cukinii, kukurydzy lub jarmużu.
- Zastąp część lub całość spaghetti w swoim ulubionym daniu spaghetti squashem. Ta prosta opcja dostarcza witaminy A, witaminy C, magnezu, błonnika i tylko siedem gramów węglowodanów na filiżankę.
- Kiedy robisz lasagne, pokrój cukinię lub bakłażana w bardzo cienkie paski i ułóż na makaronie. Dodaj serowe nadzienie i sos, a prawie nie zauważysz wege dodatku.
- Dodaj awokado do owocowych smoothies, aby uzyskać zdrowy jednonienasycony tłuszcz i potas.
- Przeciery owocowe mogą być używane zamiast oleju podczas pieczenia. Najczęściej do pieczenia używa się sosu jabłkowego, ale można też spróbować śliwkowego, gruszkowego lub dyniowego, aby uzyskać inne smaki.
- Zmiksuj mrożone banany do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji, aby uzyskać alternatywę dla lodów. Dodaj wiórki czekoladowe lub masło orzechowe, aby uzyskać prawdziwą ucztę.
- Nie masz czasu na spakowanie zdrowego lunchu przed pracą? Kup świeżą sałatkę lub kawałek wegetariańskiej pizzy w Plaza Café, aby zjeść szybki, zdrowy posiłek.
- Szukasz nowych inspiracji? Zajrzyj na pobliski rynek rolniczy, gdzie znajdziesz lokalnie uprawiane produkty. Wybierz coś nietypowego i zapytaj hodowcę, jaki sposób przygotowania poleca. Dodatkowy bonus: wspierasz lokalne rolnictwo! Koniecznie zatrzymaj się na Targu Rolnym UWMC. Znajdź miesięczny rozkład jazdy tutaj.
- Jeśli Twoje produkty mają tendencję do wysychania i więdnięcia, zanim zdążysz je zjeść, kup mrożone lub w puszkach, aby zjeść je pod koniec tygodnia, a świeże przez kilka pierwszych dni po zrobieniu zakupów. Upewnij się tylko, że kupujesz niskosodowe warzywa i owoce w puszkach zapakowane w ich własny sok, aby uniknąć niepotrzebnego dodatku soli i cukru.
Nie jesteś pewien jak to wszystko wygląda? Pamiętaj, że wielkość porcji jest kluczowym elementem układanki. Śniadaniowe smoothie zawierające ½ filiżanki mrożonego jarmużu, ½ banana, 1 mandarynkę i ¼ awokado sprawi, że zaczniesz dzień od 1 porcji warzyw i 2 porcji owoców, zanim jeszcze wyjdziesz z domu. Dodaj 1 filiżankę surowych warzyw na lunch, ½ filiżanki sosu marinara na kolację i ½ filiżanki świeżych jagód na deser, a przekroczysz swój cel do końca dnia.
Bhupathiraju SN, et al. Ilość i różnorodność w spożyciu owoców i warzyw a ryzyko choroby wieńcowej. American Journal of Clinical Nutrition. 2013 Dec;98(6):1514-23.
Emily Kelley-Brown, MPH, RD, CD jest dietetykiem stacjonarnym obecnie przechodzącym z pacjentów dorosłych na Oddział Intensywnej Opieki Neonatalnej. W wolnym czasie Emily lubi jeździć konno, gotować i podróżować.
Ten post został pierwotnie opublikowany na blogu RD. Możesz odwiedzić RD Blog i zobaczyć jego archiwa, jeśli masz identyfikator UW Medicine.