Obchody Narodowego Miesiąca Żywienia w marcu

Obchody Narodowego Miesiąca Żywienia w marcu

Posted on Luty 28, 2022 by Katauna Jayde Loeuy. This entry was posted in Jedzenie dobrze, Informacje o programie Whole U and tagged dieta, odżywianie, miesiąc odżywiania. Bookmark the permalink.

Marzec to Narodowy Miesiąc Żywienia, miesiąc poświęcony poznawaniu korzyści płynących z diety bogatej w składniki odżywcze. Jest wiele sposobów na świętowanie i nadawanie priorytetu odżywianiu przez cały miesiąc marzec i cały rok. Zapoznaj się z poniższymi materiałami The Whole U.


Zaangażuj się

28-dniowe wyzwanie dotyczące nawodnienia

Wszyscy wiemy, że woda jest niezbędna dla naszego organizmu i dobrego zdrowia. Dlaczego więc picie wystarczającej ilości wody każdego dnia jest tak niewiarygodnie trudne?

Jeśli należysz do osób, które po południu uświadamiają sobie, że wypiły tylko filiżankę kawy - to wyzwanie jest dla Ciebie. Czy trzymasz butelkę z wodą na biurku i popijasz ją przez cały dzień? To wyzwanie nadal jest dla Ciebie!

Przez 28 dni będziesz postępować zgodnie z instrukcją dotyczącą nawodnienia, zachęcającą Cię do osiągnięcia zalecanej dziennej dawki wody. Dzięki 28-dniowej konsekwencji zaczniesz zauważać, że Twoje stawy są lepiej nasmarowane, mózg bardziej bystry, a nawyk codziennego picia wody staje się łatwiejszy do utrzymania.


Wyzwanie "31 dni owoców i warzyw

Uczcij Narodowy Miesiąc Żywienia przez następne 31 dni, stawiając sobie wyzwanie w postaci 31-dniowego wyzwania związanego z owocami i warzywami. Twoim celem jest osiągnięcie zalecanej dziennej wartości warzyw i owoców w diecie każdego dnia w marcu.

Zarejestruj się poniżej i pobierz nasz tracker Narodowego Miesiąca Żywienia. Śledź każdy dzień i zaznaczaj, kiedy osiągniesz swój cel na dany dzień.

Aplikacja zawiera przydatne informacje na temat odżywiania, w tym dzienne zalecane wartości oparte na wytycznych żywieniowych z Health.gov.


Żywność fermentowana z dietetykami Harborview

Sfermentowana żywność jest ważną częścią diety w wielu kulturach, a z czasem fermentacja została powiązana z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Podczas godzinnego spotkania 16 marca dowiesz się o historii fermentowanych pokarmów i korzyściach zdrowotnych, które się z nimi wiążą. Zapoznamy się z różnymi rodzajami sfermentowanej żywności i podamy przepisy na przygotowanie własnych!


Gotuj

Podnieś swój następny posiłek na wyższy poziom dzięki naszym materiałom do pobrania z serii Eating Well.

Zacznij od Gotowanie pełnych ziaren. Zrób swoje własne Mieszanki ziół i przypraw i od podstaw Dressingi do sałatek. Ochłodź się dzięki przepisom na wodę infuzyjną. Dzięki przepisom na posiłki w słoiku możesz przenieść je na biurko. Spraw, by śniadanie było świeże i zabawne dzięki dwustronicowemu przewodnikowi po kreatywnych, pożywnych kombinacjach tostów śniadaniowych.


Przeczytaj

Jak odżywianie wpływa na mózg

Zapoznaj się z tą krótką lekturą, aby zrozumieć, jak żywność, którą spożywasz, wpływa bezpośrednio na twój mózg. Funkcjonowanie mózgu i zdrowie psychiczne mogą nie być pierwszą rzeczą, o której myślisz, kiedy zastanawiasz się nad jedzeniem i napojami, które dostarczasz swojemu organizmowi, ale ten artykuł porównuje mózg do innej złożonej, wysokowydajnej maszyny. Ponadto wymieniono w nim kilka kluczowych produktów żywnościowych, które poprawiają funkcjonowanie mózgu, obalając jednocześnie kilka popularnych mitów na temat jedzenia!


Odżywianie i zrównoważony rozwój

Yona Siposwykładowca w Wydziału Nauk o Środowisku i Zdrowiu Zawodowym oraz w Programu Nauk Żywieniowychomawia znaczenie systemów żywnościowych dla środowiska i zrównoważonych wyborów żywieniowych. Sipos opisuje zrównoważony rozwój żywieniowy jako integralną część zrównoważonych systemów żywnościowych, które wymagają solidnych systemów społecznych do przekształcania dóbr i usług ekologicznych - bogatych w składniki odżywcze żywych gleb i ekosystemów wodnych - w żywność o dużej gęstości odżywczej. Przeczytaj dalej, aby zrozumieć, jak żywność, którą spożywasz, wpływa na środowisko wokół ciebie.


Odżywianie dla zdrowej skóry

Istnieje wiele czynników żywieniowych, które wpływają na zdrowie naszej skóry. Podobnie jak w przypadku wszystkich narządów i funkcji organizmu, na skórę w dużej mierze wpływa żywność, którą dostarczamy organizmowi. Artykuł ten otwierają informacje na temat żywności o niskim indeksie glikemicznym oraz nabiału w kontekście trądziku. Po drugie, omówiono związek między dietą a starzeniem się organizmu, po czym wymieniono pokarmy sprzyjające zdrowiu skóry, w tym tłuste ryby, awokado, orzechy włoskie i wiele innych.


Paliwo dla wydajności

Elizabeth Kirk, Elizabeth Kirk, starszy wykładowca epidemiologii w Szkole Zdrowia Publicznego UW, bada, w jaki sposób odżywianie i dieta wpływają na wydajność i samopoczucie, co jest niezwykle powszechne w naszym codziennym życiu. Wiele osób zgłasza skrajne wyczerpanie i trudności z utrzymaniem siły podczas ruchu, dlatego dostępność żywności bogatej w składniki odżywcze jest ważna dla każdego z nas, niezależnie od tego, co robimy. Podkreśla również, że odżywianie jest ważne nie tylko przed występem, ale również po nim, w procesie regeneracji.


Dowiedz się więcej

Akademia Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics) rozpoczyna coroczną kampanię z okazji Narodowego Miesiąca Żywienia. W tym roku skupiono się na Świętuj świat smaków. W marcu tego roku poszerzcie swoją paletę wartości odżywczych, poznając żywność pochodzącą z różnych kultur świata.

Seria Whole U Foods of the World przedstawia ulubione potrawy wykładowców i pracowników UW. Każdy artykuł przedstawia rodzinny lub etniczny przepis pochodzący z tradycji kulturowych autora. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej i przygotować te potrawy we własnym domu.

Autor

Dariusz Guc

Dietetyk, lekarz medycyny naturalnej.