Z miłości do jedzenia: Zwycięzca konkursu i nadchodzące wydarzenia

Z miłości do jedzenia: Zwycięzca konkursu i nadchodzące wydarzenia

Posted on Maj 13, 2015 by Chiara Iacoviello. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.

W marcu obchodziliśmy Narodowy Miesiąc Żywienia z 21-dniowym Kulinarnym Odliczaniem, dzieląc się przepisami i zapraszając ludzi do zrobienia przynajmniej jednego domowego posiłku dziennie. Stworzyliśmy grupę Eating Well na Facebooku, aby utrzymać nas zainspirowanych podczas wyzwania i dzielić się przepisami, zdjęciami i wskazówkami dotyczącymi gotowania (uwielbiałam widzieć, co wszyscy gotują!).

Po drodze zebraliśmy najlepsze przepisy, które pracownicy i wykładowcy mieli do zaoferowania, aby Jon Maley, szef kuchni UW Club, mógł wybrać jeden, który znajdzie się w jego menu jako cotygodniowy specjał w kwietniu. Zwycięskim przepisem była "Ta zupa" autorstwa Carmen Español z Biura Projektów Kapitałowych UW. Rozmawiałem z Carmen o tym, jak ważną rolę w jej życiu odgrywa jedzenie.

Jak nauczyłaś się gotować?

Na łokciu mojej Loli (babci) i mojej rodziny. Od kiedy miałam 5 lat, musiałam wykonywać wiele kuchennych prac, takich jak obieranie krewetek, przygotowywanie zielonej fasolki poprzez odrywanie końcówek i "sznurków" oraz tarcie świeżego kokosa na bardzo ostrym, małym narzędziu, którego żaden współczesny rodzic nie pozwoliłby używać swojemu dziecku!

Uwielbiałam siedzieć przy stole z moją Lolą i słuchać opowieści o naszej rodzinie, uczyć się jej technik i otrzymywać małe smakołyki, które robiła... dodatkowy bonus! Lubiłam testować smak u boku babci, żeby wiedzieć jak coś ma smakować, jak kroić i przygotowywać produkty, jak stwierdzić czy produkty są świeże lub czy coś jest "gotowe" i jak to podać. Nauczyłam się wiele o gotowaniu, ale także o naszej rodzinie i życiu. Przy stole kuchennym panowało pewne poczucie wspólnoty i mądrości i to mi się podobało.

Co kochasz w jedzeniu/gotowaniu?

W mojej rodzinie gotowanie posiłku pozwala pokazać swoją miłość poprzez to, jakie jedzenie wybierasz dla danej osoby. Łączę się z moją matką i babcią, których już z nami nie ma, robiąc niektóre z ich charakterystycznych dań dla mojej dalszej rodziny. Podoba im się, że kontynuuję tradycje naszej rodziny i zawsze doceniają, że ktoś nadal poświęca czas na przygotowanie czegoś, czego nie można znaleźć w restauracji. Lubię też gotować dla przyjaciół i włączać ich w ten proces.

Mam też miłe wspomnienia z gotowania na całym świecie z przyjaciółmi podczas podróży. W Hiszpanii na Camino wykorzystaliśmy naszą kreatywność, by gotować z tego, co udało nam się znaleźć, i dzieliliśmy się prostymi posiłkami z innymi pielgrzymami wzdłuż 500-milowej trasy pielgrzymki. W Bejrucie znaleźliśmy wspaniałe zioła i ziarna na rynkach i przygotowaliśmy posiłki dla chrześcijan i muzułmanów. W Kairze poznałam Nigeryjczyka, który zapoznał mnie z czerwonym olejem palmowym podczas wspaniałej sesji gotowania. We Francji robiliśmy zakupy i odkrywaliśmy wszystkie małe boulangeries, fromageries, patisseries i restauracje i zachwycaliśmy się pięknym jedzeniem. Uwielbiam to, że gdziekolwiek się udasz, czy to w Seattle, czy za granicą, możesz znaleźć gdzieś dobre jedzenie!

Jakie jest Twoje ulubione danie do ugotowania?

Ha! Przechodzę przez fazy. Moim obecnym faworytem jest szybka zupa Avgolemono, ponieważ jest szybka, prosta i zawiera tylko cztery składniki (które zazwyczaj mam: wywar z kurczaka, ryż, cytrynę i jajka) i bardzo mało przygotowania, ale jest pyszna i satysfakcjonująca.

Kiedy czuję nostalgię za moją rodziną, moim filipińskim daniem jest Mechado, pikantny gulasz wołowy. Jeśli jestem chory, Arroz Caldo, kaszka ryżowa z kurczakiem z dodatkiem imbiru i czosnku. Kiedy chcę przygotować jedzenie dla grupy przyjaciół, uwielbiam przyrządzać albo meksykańskie Posole, używając przepisu przekazanego mi przez starszą panią (Doña Ma. Carmen Delgado), albo wietnamskie Bun. Obie są zabawne ze względu na wszystkie przyprawy, które pojawiają się z boku.

Ale kocham, kocham, kocham, włoskie jedzenie: risotto, polenta i dania z makaronu są tak uniwersalne. Szczególnie lubię gotować gulasz z karkówki jagnięcej z polentą - tak pyszny! A ponieważ nie jem dużo jagnięciny, to zawsze jest to wyjątkowy smakołyk.

Dziękuję za podzielenie się z nami swoimi przemyśleniami, Carmen!

Marcowe odliczanie kulinarne może się skończyć, ale nie przestawajmy gotować, dzielić się i cieszyć dobrym jedzeniem. Kiedykolwiek potrzebuję inspiracji w kuchni, otwieram naszą stronę Eating Well na Facebooku, patrzę na niesamowite przepisy, którymi dzielą się ludzie i wybieram jeden na dany dzień. Do tej pory udało mi się przygotować kilka wspaniałych posiłków, dzięki członkom grupy! Dołącz do grupy, jeśli i Ty chciałbyś zaczerpnąć inspiracji. Pamiętaj również, aby nie przegapić tych nadchodzących wydarzeń Whole U:

Cooking Demo with Chef Andrea - Cooking with Zoodles
Czwartek, 28 maja.
5:15 do 6:00 p.m.
Lander Hall, Local Point Chef's Table
Zarejestruj się tutaj.


Edible Gardening with Tyson Kemper at UW Bothell
wtorek, 23 czerwca
południe do 1:00 p.m.
UW Bothell Husky Hall, pokój 1160
Zarejestruj się tutaj.


Mamy nadzieję, że się tam zobaczymy!

Autor

Dariusz Guc

Dietetyk, lekarz medycyny naturalnej.