8 porad dotyczących wspólnego jedzenia

8 porad dotyczących wspólnego jedzenia

Posted on November 25, 2014 by Alysun Deckert. This entry was posted in Eating Well and tagged wspólne jedzenie, rodzina, posiłki, blog rd. Bookmark the permalink.

Z obciążeniami pracy, dojazdów i zajęć szkolnych, może być trudno znaleźć czas, aby usiąść, aby cieszyć się posiłkiem jako rodzina. Jednak z podjęcia tego wysiłku mogą wyniknąć bardzo pozytywne skutki. Oto kilka przykładów:

  • Rodziny, które jedzą razem mają tendencję do włączenia większej różnorodności żywności, podkreślają więcej owoców i warzyw, i spożywają bardziej odżywcze diety ogólnie, co skutkuje niższym wskaźnikiem otyłości i zmniejszeniem ryzyka długoterminowych chorób przewlekłych.
  • Wspólne posiłki ułatwiają komunikację między członkami rodziny. Badania pokazują, że rozmowy przy posiłku mogą być "silniejszym wzmacniaczem słownictwa" (1) niż czytanie, a wspólne opowieści mogą pomóc dzieciom stać się bardziej odpornymi na życiowe wyzwania.
  • Dzieci lepiej radzą sobie w szkole , gdy regularnie spożywają posiłki z rodziną. Badania wykazały, że uczniowie pochodzący z rodzin, w których regularnie spożywa się posiłki, odnoszą większe sukcesy w nauce, osiągają lepsze wyniki w testach i otrzymują wyższe oceny.
  • Uczniowie mają mniej problemów behawioralnych, kiedy jedzą posiłki z rodziną. Badania wykazały, że nastolatki, które rzadko jedzą posiłki z rodziną, są 3-1/2 razy bardziej skłonne do nadużywania leków na receptę i nielegalnych, podczas gdy dziewczęta, których rodziny jedzą razem posiłki, są o 50% mniej narażone na rozwój niezdrowych nawyków żywieniowych i zaburzeń odżywiania.

Oto kilka wskazówek, jak wcisnąć rodzinne posiłki w swój harmonogram. I pamiętaj, że rodzina może być zdefiniowana jakkolwiek chcesz. Rodzina może obejmować gości, współpracowników, współlokatorów lub kogokolwiek innego, z kim dzielisz posiłek.

  • Spróbuj dodać jeden dodatkowy czas na posiłek do tego, co już robisz. Może to być rozpoczęcie od jednego posiłku w tygodniu lub zwiększenie z 3 do 4 razy w tygodniu.
  • Pamiętaj, że kolacja nie jest jedynym posiłkiem w ciągu dnia - śniadanie i lunch też się liczą. Rozważ uczynienie sobotniego śniadania lub niedzielnego obiadu jednym z priorytetowych posiłków w tygodniu.
  • Włącz wszystkich członków rodziny do planowania. Zbuduj posiłki wokół ulubionych potraw i przydziel każdej osobie odpowiedzialność za przygotowanie lub podanie jednej pozycji podczas każdego posiłku.
  • Wykorzystaj przygotowanie posiłku jako czas dla rodziny. Rozważ przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem, aby były gotowe do spożycia podczas pracowitych dni tygodnia i włącz wszystkich w proces, od zakupu żywności, poprzez przygotowanie, aż po przygotowanie i posprzątanie posiłku.
  • Postaraj się wyłączyć urządzenia elektroniczne. Żadnych telefonów komórkowych, sms-ów czy telewizji podczas posiłków.
  • Zdrowe posiłki nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Resztki i kanapki też mogą być zdrowe!
  • Wprowadź odpowiedni nastrój. Spraw, by posiłki były wyjątkowe, używając serwetek, zapalając świece lub podając je na specjalnych talerzach.
  • Zachęcaj do rozmowy i daj każdemu szansę na wypowiedzenie się. Poproś każdą osobę, aby opowiedziała o swoim dniu, podzieliła się "najlepszymi" i "najgorszymi" momentami dnia lub wymyśliła pytanie na przełamanie lodów, aby rozpocząć rozmowę.

Wspólne jedzenie nie musi być ograniczone do stołu w jadalni. Kiedy możesz, zrób sobie przerwę w pracy i wybierz się na lunch do Plaza Café lub w ładne dni na zewnątrz. Może się okazać, że niektóre z wymienionych powyżej korzyści odnoszą się do Ciebie, nawet jako dorosłego człowieka w miejscu pracy.

Referencje:

  1. The Family Dinner Project
    :http://thefamilydinnerproject.org/resources/faq/
  2. Czy posiłki rodzinne naprawdę robią różnicę?
    http://www.human.cornell.edu/pam/outreach/upload/Family-Mealtimes-2.pdf
  3. Czy rodzinne obiady pomagają studentom dostać się na studia?
    http://abcnews.go.com/US/story?id=1809368&page=1
  4. Rodzinne posiłki oznaczają S-U-C-C-E-S-S!
    http://www.cfs.purdue.edu/cff/documents/promoting_meals/spellsuccessfactsheet.pdf
  5. Miesiąc Jedz Lepiej, Jedz Razem/http://healthymeals.nal.usda.gov/features-month/october/eat-better-eat-together-month

Alysun Deckert, MS, RD, CD, MHA pracuje jako dietetyk kliniczny w Centrum Medycznym Uniwersytetu Waszyngtońskiego od ponad 20 lat. Obecnie przechodzi na pełne zarządzanie, ale większość swojej kariery klinicznej spędziła doradzając biorcom przeszczepów narządów, jak ważna jest dieta i ćwiczenia po ich operacjach. Była zawodową biegaczką maratońską i wykorzystała swoje doświadczenie do założenia UWMC Team Transplant, grupy biorców narządów, żywych dawców, ich przyjaciół, rodzin i opiekunów oraz pracowników UWMC, którzy wspólnie trenują do lokalnych półmaratonów jako sposób na promowanie korzyści płynących z kondycji fizycznej i świadomości dawstwa narządów.

Ten post został pierwotnie opublikowany w blogu RD. Możesz odwiedzić RD Blog i zobaczyć jego archiwa, jeśli masz identyfikator UW Medicine.

Autor

Robert Wektor

Szef działu testów wyciskarek do soków.