Świeże soki z owoców – bogactwo składników odżywczych

Soki owocowe dostępne w sklepach są pyszne i wyglądają apetycznie, jednak nie każdy z nich zawiera dostatecznie wiele wartości odżywczych. Pasteryzacja, której są poddawane, niszczy enzymy, witaminy, sole mineralne. Dlatego też lepszą, zdrowszą i niejednokrotnie tańszą alternatywą staje się wyciskanie soków samodzielnie, w domu.

Korzyści zdrowotne

Soki owocowe są jak suplementy diety, które zwykle przyjmujemy w tabletkach – jednak ich zaletą jest stuprocentowa naturalność i smak. Zawierają szereg witamin, mikro- i makroelementów, enzymów roślinnych, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Wzmacniają dzięki temu odporność, usprawniają przemianę materii zaopatrując organizm w błonnik, a także wspomagają odchudzanie. Są świetną alternatywą dla słodkich lub tłustych przekąsek – odżywiony organizm nie domaga się już dojadania pomiędzy posiłkami z taką częstotliwością, jak dawniej. Dzięki regularnemu piciu soków łatwiej jest zachować piękną sylwetkę i czystą cerę. Soki wspomagają też leczenie zarówno ciężkich, jak i lżejszych chorób. Organizm, wyposażony w niezbędne składniki odżywcze, skuteczniej broni się i walczy z patogenami.

Przyswajalność składników odżywczych z soków jest o wiele większa, niż w przypadku całych owoców. Trawienie i wchłanianie trwa tylko kilkanaście minut, a w dodatku organizm przyjmuje aż 90% zawartości soku. Można to porównać do prawdziwego zastrzyku witamin.

Zdrowe soki w codziennej diecie

Zwykle nie jesteśmy w stanie zjeść tylu owoców i warzyw, by spełnić normę, którą spełnia zaledwie jedna szklanka soku dziennie. To także alternatywa dla osób z problemami trawiennymi – żadna forma owoców i warzyw nie jest tak łatwo przyswajalna, jak soki.

Dlaczego właśnie świeżo wyciskane?

Kupienie soku w buteleczce jest szybką, wygodną formą. Dlatego wiele osób decyduje się na to, niestety nie sprawdzając dat ważności. Te długie, powyżej trzech dni, świadczą o tym, że sok nie jest zbyt wartościowy. Z pewnością będzie smaczny, nie dostarczy jednak nawet połowy tych składników, które znajdują się w świeżym soku. Samodzielne przygotowanie soku to kontrola nad przebiegiem procesu od wyboru owoców, aż po sposób wyciskania.

Bardzo zabiegani mogą coraz częściej skorzystać z barów z sokami i koktajlami, gdzie wyciska się soki ze świeżych owoców i warzyw, często na oczach klienta. To dobra, choć nieco kosztowna w porównaniu z domowym wyciskaniem alternatywa. Sokowirówka lub wyciskarka przydaje się w każdym domu, jednak szczególne znaczenie ma tam, gdzie są dzieci. Sok w ramach słodkiego deseru powinien przypaść im do gustu.

Autor

Robert Wektor

Szef działu testów wyciskarek do soków.