Cała prawda o sokach i nektarach

Choć pojęcia „sok” oraz „nektar” występują w naszym codziennym języku i w terminologii stosowanej przez samych producentów, zdecydowana większość z nas nie orientuje się, do jakiego stopnia się one różnią.

Co więcej, często mamy trudności nie tylko z odpowiedzią na pytanie o to, który sok jest najlepszy, ale i o to, czy data ważności może w jakiś sposób wpływać na jego wartości odżywcze. Na szczęście, mówimy o wiedzy, którą można dość skutecznie uzupełnić. Różnica pomiędzy nektarem oraz sokiem nie odnosi się jedynie do stosowanego przez nas nazewnictwa. Owszem, nektar to sok, ale jest on rozcieńczony z wodą. Nie ma zatem czegoś takiego, jak nektar naturalny w stu procentach tak samo, jak nie istnieje nektar wyciśnięty jedynie z owoców.

Terminy takie pojawiają się jedynie w kampaniach promocyjnych wprowadzając nas w błąd. Niestety, nektar powinien budzić naszą czujność nie tylko dlatego, że jest rozcieńczonym sokiem. Na uwagę zasługuje również to, że niemal zawsze jest on jakoś wzbogacony. Producenci dodają nie tylko dodatkowy cukier, ale również emulgatory i barwniki. Unia Europejska zdecydowała nawet, jakie proporcje poszczególnych składników są dopuszczalne, jeśli o danym rozwiązaniu chcemy mówić jeszcze jako o nektarze. Nie brzmi to optymistycznie, nie oznacza jednak wcale, że nektar jest zły, a jego spożywanie nie jest najmądrzejszym posunięciem. Czasem po prostu jest to jedyne rozwiązanie, które może zaakceptować nasz organizm, o czym możemy przekonać się najlepiej przywołując przykład soku z czarnej porzeczki. Jeśli zdecydujemy się na wyciśnięcie z niej samego soku, z pewnością będziemy mieli trudności z jego konsumpcją, jego znakiem rozpoznawczym jest bowiem to, że jest to sok dość kwaśny.

zdrowy świeżo wyciśnięty sok Domieszka wody nie jest zatem niczym złym w jego przypadku i sprawia, że możemy cieszyć się charakterystycznymi dla niego właściwościami. Co ważne, podziękuje nam za to i nasz własny organizm, który nektar będzie trawić znacznie lepiej niż sok. Oczywiście same soki również nie są zawsze sobie równe i nie ulega wątpliwości, że za najlepsze uchodzą te, które są świeżo wyciśnięte. Takie soki mogą być jedynie pasteryzowane, gdy zaś mowa o sokach z rodziny NFC konieczne jest podkreślenie, że nawet pasteryzacja musi się odbywać w odpowiednich warunkach. Dobry sok można rozpoznać między innymi po tym, że ma on krótki termin ważności, choć w innym wypadku z pewnością nie byłby to argument uważany za mocny i pozytywny. Sok może być tez pozyskiwany z produktów odtworzeniowych, a wiec po odparowaniu z klasycznego soku wody.

Autor

Beata Krawczyk

Dermatolog, dietetyk.