Jak czyścić wyciskarkę Hurom?

Dostępne obecnie w sprzedaży sokowirówki charakteryzują się tym, że ich czyszczenie nie należy do skomplikowanych.

Owszem, nie oznacza to wcale, że nie składają się z elementów wymagających konserwacji, ich lista nie jest jednak długa i obejmuje przede wszystkim kopułę, sito, misę, do której odprowadzany jest sok oraz pojemnik na sok i odpadki. Jeśli mamy do czynienia z wyciskarką Hurom musimy uświadomić sobie, że elementów, o które przyjdzie nam się troszczyć jest nieco więcej, pełna lista obejmuje bowiem również pojemnik zbierający sok z sita, śrubę oraz pojemnik, w którym zachodzi sam proces tłoczenia soku.

Oczywiście, użytkownik nie musi wykonywać żmudnej procedury mycia każdego z nich po każdym użyciu, w celu ułatwienia czekającego na niego zadania wprowadzona została więc funkcja szybkiego czyszczenia. Pozwala ona na nalanie wody do wyciskarki, uruchomienie motoru oraz otworzenie dźwigni spustu pompy do pozycji półotwartej. Po kilku minutach można już otworzyć kranik soku mając pewność, że urządzenie zostało wyczyszczone, a co za tym idzie – smaki nie będą się mieszać.

Samo czyszczenie dolnej sokowirówki również nie powinno niepokoić, jest to bowiem czynność zajmująca zaledwie kilka minut. Wystarczy, że do pracującego urządzenia wlejemy litr zimnej wody, choć należy liczyć się z tym, że czynność tę niekiedy trzeba będzie powtórzyć. Zarówno resztki z pojemnika, jak i z kopuły najlepiej jest spłukać wykorzystując w tym celu wodę z kranu, choć sitko może czasem wymagać kilku dodatkowych ruchów szczotką.

Nowe wyciskarki Hurom często sprawiają wrażenie mechanizmy, który charakteryzuje się dość wysokim stopniem skomplikowania. Tymczasem w rzeczywistości ich utrzymanie w czystości nie jest bardziej skomplikowane niż czynności, które podejmuje się troszcząc się o właściwy stan sokowirówki. Kopułka z otworem wrzutowym jest często tą częścią, której przyglądamy się z większą niż na ogół uwagą, tymczasem okazuje się, że również ona wymaga jedynie przepłukania zimną wodą. Podczas czyszczenia sita warto pamiętać o tym, aby zostało wyjęte przez nas razem ze śrubą. Jeśli zalegają w nim resztki owoców, należy je powyjmować ręcznie.

Autor

Dariusz Guc

Dietetyk, lekarz medycyny naturalnej.